Paștele. Pregătiri pentru înnoirea sufletului.

Fată din satul Marin
© Adela Lia Rusu
Pentru a le face să lucească mândre în coșul în care erau așezate, se dădeau mai înainte cu o bucată subțire de slănină.




Prima zi de Paşte este una specială pentru locuitorii comunei Rus. Imediat după slujba religioasă, bărbaţii satului se adună în faţa bisericii, pentru a lua parte la tradiţionala “ciocotă pe duse”, o competiţie de spart ouă roşii moştenită de la bunici şi străbunici. În ziua de ciocotă, fiecare dintre cei aproape 200 de participanţi aduce un coş cu 20-30 de ouă, pe care le ciocneşte cu cele ale adversarilor. Posesorul oului mai rezistent câştigă oul pe care îl sparge, așa că unii se întorc acasă cu zeci de ouă, alţii, cu niciunul.
Se crede că cei care ciocnesc ouăle de Paște se întâlnesc pe lumea cealaltă. Tradiția mai spune că ouăle trebuie să fie înroșite numai în Joia mare, pentru că așa ele nu se vor strica tot anul.